2012. június 20., szerda

Margie Gelbwasser:pieces of us

Margie Gelbwasser:Pieces of us


Két család. Négy tini.
Egy titkokkal teli nyár.
Minden nyáron, New York felső részén, egy tóparti közösségben rejtőzve négy tini hagyja maga mögött az identitását...és szök meg a mindennapi életből.
Tanév közben Philadelphiában Alex haragszik az apjára (aki öngyilkos lett), az anyjára (akit ezért hibáztat), és a lányokra, akik túl könnyen feladják.
Öccse, Kyle szintén mérges sértegető bátyjára, és az anyjukra, aki nem törődik velük.
Eközben New Jersey külvárosában Katie Miss Tökély szerepét játssza,míg próbálja elfelejteni a rémálmot, ami megváltoztatta az életét. De Julie,a húga csak azt látja benne, ami nincs meg magában. És az anyjuk mindig emlékezteti rá.
A tónál bárkik, bármik lehetnek.Szabadok. De akkor kiderül Katie titka, kényszerítve őket arra, hogy szembenézzenek a valósággal - mielőtt darabokra szaggatná őket. 




Nagyon különleges ez a könyv, és ezt a szerkezetére is mondom: a fejezetek a szereplők szemszögéből vannak(én ilyet eddig csak George R.R.Martinnál láttam), emellett Kyle E/2-ben ír. 
Rögtön magával ragadott a történet, nagyon jó volt olvasni. A könyv nem kezd rögtön a nyárral, hanem megtudjuk a szereplők háttértörténetét is. Katie, aki csak arra vágyik, hogy Piramis Lány legyen; Julie, aki a nővére árnyékában él;Alex, akinél egyik lány után jön a másik; és Kyle, akinek összetörte a szívét apja halála, és nem bízik önmagában. 
Mind a négyen a nagyszüleikhez mennek a tóparthoz. Van olyan,aki úgy érzi, ott fellélegezhet. Elmenekülhet a problémák elől, és az lehet, aki akar. Egy ideig nem történik semmi baj, úgy látszik, fenn tudják tartani a látszatot, hogy minden rendben. De aztán a tóparti és a a normál világuk  találkozik, és elszabadul a pokol... 
 Nagyon tetszett benne, hogy tisztán látszik a tóparti és a normál világ közötti különbség, a tópartnál még a neveiket is orosz formában használják; hogy Katya (=Katie) gondolatai verses formában vannak. Azt is nagyon jól érzékelteti az írónő, hogy Kyle nem bízik önmagában.
Egyedül a vége volt nekem kicsit fura és szokatlan, de talán ez volt a legtöbb,amit ki lehetett hozni a helyzetből. 
5/5 pontot kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése