2014. szeptember 26., péntek

Friss megjelenések, amiket várok

Mostanában több könyv is jelent/jelenik meg, amiket nagyon várok.

Nicolas Barreau: Álmaim asszonya
Antoine-nak, a lelkes könyvkereskedőnek és meggyőződéses romantikusnak tíz telefonszáma és mindössze huszonnégy órája van, hogy újra megtalálja álmai asszonyát.
Antoine, a harminckét esztendős könyvkereskedő, aki hisz abban, hogy a regények a való életben is megtörténhetnek, kedvenc kávézójában egy nap megpillantja álmai asszonyát, aki mintha csak az égből pottyant volna oda. Antoine hezitál, nem tudja, hogyan szólítsa meg a nőt. Ám ekkor odalép egy másik férfi, és ezzel Antoine elszalasztotta a lehetőséget. Vagy mégsem? Kifelé menet az elbűvölő mosolyú, titokzatos nő leejt elé egy kártyát, rajta egy keresztnév, egy telefonszám és egy mondat: "Szívesen találkoznék magával." Antoine elmondhatatlanul boldog. Kisvártatva kétségbe esik. A becses telefonszám egy ostoba baleset következtében hiányos lesz. Antoine azonban minden nyomon elindul. A szépséges ismeretlen kalandos keresése során a legkülönbözőbb emberekkel találkozik, Párizs legnyüzsgőbb és legcsendesebb pontjain. Az idő Antoine ellen dolgozik. A barátai bolondnak tartják. A szíve nagy szaltókat ugrik, egyiket a másik után. De Antoine nem adja fel...

Az író másik könyvét, A nő mosolyát ma kezdtem el, eddig nagyon tetszik. Mindkettő nagyon bájos, aranyos könyvnek tűnik; csajos, a (számomra) jobbik fajtából.

Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete
A.J. Fikry, a kiégett könyvesboltos nehéz éveket tudhat maga mögött: meghalt a felesége; az üzlete rosszabbul megy, mint valaha; ráadásul ellopták tőle legnagyobb értékét is, egy Poe verseket tartalmazó ritka kötetet. Idővel elfordul az emberektől, még a könyvei sem jelentenek a számára vigaszt, mert a rohamosan változó világra emlékeztetik. Egy váratlan esemény folytán viszont kénytelen lesz újrakezdeni az életét, mert egy kislányról is gondoskodnia kell. A mogorva és életunt férfi hamarosan más szemmel néz a világra, igaz barátokra lel, újra szerelmes lesz, a könyvesboltja pedig a kisváros nyüzsgő központjává alakul át.
Gabrielle Zevin jó humorérzékkel megírt, varázslatos regénye tisztelgés a könyvek világa előtt, szerelmeslevél arról, miért szeretünk olvasni és miért zárunk bizonyos embereket a szívünkbe. Nélkülözhetetlen olvasmány azoknak, akik szeretnek olvasni és azoknak, akik hisznek abban, hogy "senki sem különálló sziget".

John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét
A férfiak gyakran megfeledkeznek a bevásárlásról. Meg a házassági évfordulójukról. Mindez nem újság. Az is előfordul, hogy elfelejtenek elmenni a gyerekért az óvodába. Na és? Az azonban korántsem hétköznapi fordulat, hogy valaki teljesen elfelejti a feleségét. E regény főhősével pontosan ez történik: egy esős őszi délután a metrón egyszer csak rájön: fogalma sincs, merre tart és mi okból, sőt azt sem tudja, ki is ő, hogy hívják, mivel foglalkozik és hol lakik. Nincs egyszerű dolga, amikor nekilát mindezt kideríteni: először lerázzák, másodszor hülyének nézik, végül a kórházban, ahol szóba állnak vele, természetesen az adataira kíváncsiak… Nagy sokára előkerül egy barátja, aki segít felidézni egy-egy emlékfoszlányt, és kis időre befogadja amnéziás hősünket. Ő hazafelé egy gyönyörű, vörös hajú nőt pillant meg az utcán, akiről megtudja, hogy a felesége. Csak sajnos épp válófélben vannak… A neves angol humorista abszurd helyzetre építő romantikus regénye üdítően szórakoztató történet arról, hogy a szerelem mindig megérdemel egy második esélyt.

Ennek a könyvnek annyira abszurd a címe, hogy egyből felkerült a listámra.

Ian McDonald: Síkvándor
NEM CSAK EGYETLEN VAN BELŐLED, HANEM SZÁMTALAN. 
Mind részei vagyunk az univerzumok sokaságának a párhuzamos dimenziókban – és Everett Singh apja éppen most találta meg az odavezető utat. Csakhogy elrabolták, és most úgy tűnik, mintha Everett édesapja soha nem is létezett volna. Egyetlen nyom bukkan fel, amelyet fia követhet, egy titokzatos program: az Infundibulum – egy térkép, és nemcsak a Tíz Ismert Világ térképe, hanem az egész multiverzumé.
Persze léteznek olyanok is, akik nagyon szeretnék rátenni a kezüket. Ahhoz, hogy Everett épségben megőrizze, és megmentse édesapját, szüksége lesz barátokra: Anastasia Sixsmyth kapitányra, annak fogadott lányára, Senre és az Örökkévaló léghajó legénységére.
********
Más: végre sikerült beraknom egy like-olós modult (szerencsére nem fb-os, eddig csak olyanba futottam bele).  

4 megjegyzés:

  1. Jó ez a modul, csak mobilról nem láttam, meg onnan nem tudok kommentelni rendesen. :D

    Az Álmaim asszonyára felhívtad a figyelmem, de úgy látom még nem jelent meg... A Síkvándor nekem is várós, meg Gabo kiadós! *.* Őket nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsi vagyok, mit mondasz majd A nő mosolyáról, még nem tudom, akarom-e.
    Az egy könyvmoly regényes életét viszont biztos - ha birtokolni nem is, olvasni igen - bár mostanában van bennem valami hülye előítélet egyes könyvekkel kapcsolatban, hogy hátha nagyobb a füstjük, mint a lángjuk. Na majd kiderül :)

    VálaszTörlés
  3. Liliane_Evans: Elméletileg november 15-én fog - reméljük, gyakorlatban is. Én is szeretem a Gabo kiadót. :)

    Katacita: Eddig imádom A nő mosolyát, majd írok róla (valószínűleg molyon), ha befejeztem.
    A könyvmolyosban én sem vagyok biztos, majd beleolvasok az angol változatba.

    VálaszTörlés
  4. November 15? Helyes, helyes. :D Sem túl közel, sem túl távol.

    VálaszTörlés