2014. július 23., szerda

Én és a komfortzóna

Hétfőn vetődött fel a komfortzónából való kilépés témája, amiről több blogger is írt és nekem is megjött a kedvem, hogy írjak róla. Elgondolkodtam, hogy én miket olvastam. Eddig biztos voltam benne, hogy én sok műfajban olvasok, de rá kellett jönnöm, hogy egészen idáig szinte csak a komfortzónámban maradtam (bár az utóbbi hónapokban próbáltam nyitni új műfajok felé).


A kedvenc műfajom a fantasy, ezen belül szinte bármit nyomhatnak a kezembe, azt elolvasom. Ezt olvasom a leghosszabb ideje, az első nagyobb terjedelmű - ám még mindig ifjúsági - olvasmányaim is közülük kerültek ki.

A  fantasyn kívül a szépirodalom az, ami a legközelebb áll hozzám (bár ezt nem tekintem műfajnak). Szeretem a szép fogalmazást, ha egy mondat annyira megfog, hogy többször is elolvasom, ha a történetekbe bele tudom élni magam, ha megfog a hangulata, ami legtöbbször ennél fordul elő nálam.

Régebben szerettem olvasni a romantikus-erotikus könyveket is - akkor is inkább Wardot és Kenyont -, de azóta sokat változtam, most már egyszerűen taszítanak. Zavar, hogy egyre több hibát találok bennük; hogy a szereplők csak idegesítenek és hogy a romantika nincs jelen bennük, vagy annak is csak egy eltorzított formája.

Amiben még reménykedem, az a YA (14-18 éveseknek szánt könyvek) műfaja. Habár az eltelt hónapok alatt kissé vesztett a varázsából, néhány könyv klisés, és szinte kötelező elem lett a szerelmi háromszög, ami nagyon fel tud idegesíteni, főleg akkor, ha csak azért van ott, hogy legyen valami konfliktus, de a történetbe nem is illik és simán ki lehetne hagyni.

A chick lit tagjait, vagyis a csajoknak szánt könyveket szívesen veszem kézbe, néha jó belemerülni egy-egy könnyedebb történetbe. Ami ebből a műfajból nagyon érdekel, az A parfüm titkaA nő mosolya és a Rejtekhely Párizsban.

Nemrég kezdtem el ismerkedni a sci-fi műfajával, amitől korábban mindig féltem egy kicsit. Azt gondoltam, hogy tele van nehéz magyarázatokkal, amiket úgysem értenék meg, ennélfogva nem is élvezném annyira. Két évnyi várakozás után végül elolvastam a Vének háborúját, amit egyesek lányos sci-finek írtak. Lehet, hogy kevesebb benne a magyarázat, mint más könyvben - ezt se megcáfolni, se igazolni nem tudom -, mindenesetre nekem pont megfelelő arányban volt, könnyen meg tudtam emészteni az információkat. Ráadásul John Perry humorát imádtam, nekem nagyon jó élmény volt.

Van egy olyan érzésem, hogy a krimi is tetszene nekem. Eddig ha jól emlékszem, csak kettő könyvet olvastam a témában, de mindkettő lekötött és mindegyiket többször is olvastam. Ebben a műfajban a Kossuth kiadó spanyol krimik sorozatából érdekel a Szomszédom a halál és a Párizsi rejtély, és persze a Kakukkszó, amit ma sikerült kivennem a könyvtárból - mindig megnéztem, bent van-e az újdonságok között - és mint kiderült, elhappoltam az egyik könyvtáros elől. :D (Megígértem neki, hogy mikor visszaviszem, neki adom oda. Még a nevét is leírta egy cetlire, biztosra akart menni. :P Mondjuk nem csodálom, Rowlingnál én is ezt csinálnám.)

13 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy te is írtál! Eddig fel sem tűnt, hogy sok fantasyt olvasol, na majd figyelek! :)
    Remélem, a Kakukkszó tetszeni fog, és meghozza a kedved több krimi olvasáshoz, akár valami klasszik Agatha Christie-hez is (a Tíz kicsi négernél nincs jobb). A Millenium-trilógia is nagyon izgalmas, bár ott főleg az első részre illik a krimi meghatározás. Ajánlom még Baráth Katalint természetesen, meg A gyilkosság illúzióját ill. az utána következő részt is, ezek mind nagyon hangulatosak.
    A YA felpezsdülésében még én is bízom, a szerelmi háromszög tényleg rettentő unalmas (és persze mindig az egy lány+két fiú megoldás működik), nem tudom, mivel lehetne kicsit felrázni ezt a műfajt. Pl. az Across the Universe nem lett volna rossz, kicsit más, mint az eddigiek, de ugye ott meg a fordítás rémes.

    VálaszTörlés
  2. Lányos sci-fi? Ez jó.:)) Érdekes, hogy a lányok is mennyire tudják szeretni, olyanok is, akik egyébként nem nagyon olvasnak sci-fit. Hivatalosan military vagy katonai sci-fi egyébként.
    Én nagyon szeretem a krimit, nekem azok a "lazító olvasmányaim".
    A chick-lit mostanában annyira nem vonz, ill. érdekel néhány, de valamiért sajnálom rájuk az időt, pedig tök jók is vannak köztük, pl. A párizsi feleség.

    VálaszTörlés
  3. Katacita: Amiket felsoroltál, az mind érdekel. A Tíz kicsi négerre már nagyon kíváncsi vagyok.
    YA műfajból engem most a Dangerous girls című könyv érdekel nagyon, azt thrillernek is írták.
    Amadea: Még polc is van hozzá molyon. Én meg azt nem tudtam, hogy katonai sci-finek hívják.
    És te a krimik közül miket ajánlanál?
    Engem is csak azok érdekelnek, amiket írtam. A párizsi feleség tényleg nagyon jó, azt én is szerettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig az, egyértelműen.:) Nem tudom, Scalzi mit szólna hozzá, ha lelányosoznák.:D
      Hú, hát sok jó krimi van... AC-től én még csak az Orient expresszt olvastam, szerettem, de olyan sok könyv van, neki meg olyan hosszú az életműje... de a Tíz kicsi négert majd egyszer szeretném sorra keríteni.
      Én is ajánlom Baráth Katit, a Kakukkszót meg már elkezdted.:) Felsorolok még párat:
      Lawrence Block Scudder- és Bernie Rhodenbarr-sorozata: az előbbi kicsit noir-os, az utóbbi inkább AC-stílusú
      Dennis Lehane Kenzie-Gennaro-sorozat: imádom a stílusát, vicces, vagány, elgondolkodtató és helyenként durva.
      Wolf Haas Brenner nyomozója - nemrég olvastam az első részt, annyira jó szövege van az elbeszélőnek (akiről csak az utolsó kötetben derül ki, kicsoda).
      Sherlock Holmes - csavaros, érdekes történetek
      London folyói - krimi és urban fantasy egyben
      Caleb Carr: A Halál angyala, A sötétség angyala - remek korrajz is egyben
      A tizenharmadik történet annyira nem krimi, de van benne némi nyomozás meg családi titkok, imádtam ezt a könyvet
      A szingli fejvadász! - még mindig csak négy rész jelent meg, de annyira vicces, na, ez a lányos krimi:)
      Jasper Fforde könyvei - hihetetlen fejetlenség uralkodik a könyveiben,de én imádom
      Jim Butcher: Pusztító vihar - ez is krimi és urban fantasy
      Á, Kondor Vilmos! - magyar és noir
      Spellman nyomozóiroda - gyagya egy család
      Orvoskrimi mennyire érdekel? Nem sokat olvastam, de Patricia Cornwell könyvei tetszettek
      New York trilógia
      Mielőtt elalszom - izgi és pörgős, de semmi különös
      Nyomozó az antik Rómából? Steven Saylor
      Millenium-trilógia
      William Diehl: Legbelső félelem - ez annyira nem ismert könyvként, meg tök régen olvastam, de akkor tetszett
      Hidegvérrel - nem annyira krimi, ráadásul még nem is olvastam:D, de nagyon szeretem Capote-t, a Faragott koporsók c. hasonló elbeszélése alapján gondolom, hogy ez is tetszene nekem. Csak venni kellene egy új példányt, mert az otthoni elég rongy állapotban van.

      Asszem, ennyi. Bocs.:D

      Törlés
  4. Ó, én olyan rég olvastam chick lit-et... :D, felírom a kedvenceid. Érdekes, hogy mindenki kiemeli az YA-kban a szerelmi háromszöget, mint hibát, én igazából csípem ezt a vonalat, bár tavaly nem is olvastam YA-t, szóval nem nagyon tudtak felidegesíteni semmivel. Örülök, hogy írtál. :)

    VálaszTörlés
  5. Nahát, csak most vettem észre a te posztod is :)
    Lányos sci-fi, ez jól hangzik :D Amúgy én is ajánlom Baráth Katalint, és Christie-t is. De én imádom Georges Simenon krimijeit is.
    A Kakkkszó már nagyon hívogat engem is, tulajdonképpen elég szentségtörés részemről, hogy a kedvenc szerzőm új könyvét hagyom várakozni :D

    Brr, Zenka, hogy tudod szeretni a háromszöges vonalakat? :D

    VálaszTörlés
  6. Amadea: Hát nem örülne, az biztos. :D Húha, szép kis lista. :) Egyedül A tizenharmadik történetet olvastam, én is nagyon szerettem. Lehane sorozatának első része megvan, még az is vissza van. A fejvadászos sorozattól az tart vissza, hogy angolul legalább 20 része van. Elriaszt ez a nagy mennyiség...

    Zenka: Érdekes, nem gondoltam volna, hogy te szereted. Minden nap tanul az ember valami újat. :)

    Pupilla: Simenontól meg is van A kísértetek, azzal kezdem az ismerkedést.
    :D Szerintem neked is tetszene, nekem nagyon bejön. Olyan jól vannak megformálva a karakterek (főleg Cormoran), élvezet olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem nem zavar (az annál inkább, hogy az Ulpius megint leragadt négy résznél), szerencsére nem vagyok sorozatfüggő, ha valami nem tetszik vagy megunom, abbahagyom.

      Törlés
    2. :D Én az Ulpiusban már nem reménykedem; nem is érdekelnek a könyveik. Ha jól emlékszem, utoljára tavaly rendeltem tőlük (akciós volt a soha határa, arról sok jót hallottam).

      Törlés
  7. A tíz kicsi néger tényleg nagyon jó. Évekkel ezelőtt olvastam és fúú már az a versike is tök borzongató de olyan jóféle borzongás. Nagyon szeretem az AC történeteket bár többet láttam mint olvastam. Poirot nagyon bírom meg Miss Marple-t is a kis virágos táskájával hihihi.

    Sci-fi-t még én sem olvastam. Majd egyszer talán. A galaxis útikalauz stopposoknak nem tudom annak számít-e de én azzal fogom kezdeni :) Jajjj irigyellek a Kakukkszó miatt, én azt megvenni tervezem mert már nagyon nagyon kíváncsi vagyok JKR a kedvenc íróm (gondolom ezt most marha sekélyesnek hangzik de akkor is :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyian mondták már AC-nek ezt a regényét, hogy nyáron biztosan kerítek rá sort.
      A galaxis... könyv tetszett tesómnak, szerintem nekem - és talán neked is - tetszene.
      :D JKR-rel én is így vagyok.

      Törlés
  8. A krimikkel való közelebbi barátsághoz én is azokat tudom ajánlani, amit az előttem szólok. AC-től nagy kedvencem még a klasszikusokon kívül A ferde ház, ott nagyon eltérített az írónő, jól pofára estem a végén :)
    Kondor Vilmos és Baráth Katalin szerintem bejövős lenne neked is, mindkét író és a karakterei kimondottan szórakoztatóak.
    Harlan Cobent is tudom ajánlani, de csak mértékkel, egymás után nagyon hasonlóak, tőle Az erdő nagyon jó volt.
    Illetve ifjonti éveimben Robin Cooktól szerettem a Kómát, mint orvoskrimit. Ez is egy klassz műfaj szerintem, egy próbát megér talán :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ezt is felírom AC-től, köszi. :)
      Mindkettő magyar érdekel, várólistán vannak. Az már csak idő kérdèse, mikor jutok el hozzájuk...
      Az egyik olvasott krimi pont orvosi, tetszett is, szerintem ezt is elolvasom majd.

      Törlés