2013. június 30., vasárnap

Stop! Avagy az elnyújtott sorozatok

Könyvekkel tűzdelt életünk során biztosan előfordult már, hogy beleszerettünk egy-egy sorozatba. Alig vártuk az új rész megjelenését; napjainkat a visszaszámlálás, újra- és fanficolvasás tette ki. Bekarikáztuk a naptárban a megjelenés időpontját és sok álmatlan éjszakát töltöttünk azzal, hogy elképzeltük a következő rész cselekményét.

Ám mostanában egyre többen vannak, akik több részt írnak, mint korábban tervezték. Ez vagy jól sikerül, vagy nem. Sajnos az esetek többségénél az utóbbi dominál.

Vegyük például J. R. Ward Fekete Tőr Testvériség sorozatát. Az írónő eredetileg 12 részesre tervezte. Ahogy haladt a történettel, rájött, hogy több kötetet fog írni a sok szereplő miatt. Ez eddig rendben is volna, ám azt már kicsit soknak tartom, hogy a régebbi szereplőkről is akar írni még egy könyvet... Hány részes lesz a sorozat? 20? Esetleg 30?

A másik példa Cassandra Clare. Megírta a Végzet ereklyéi trilógiát, amivel (szerintem jogosan) nagy sikert aratott. Ám még nem akart elbúcsúzni az Árnyvadászok világától (esetleg már itt is a pénz szólt közbe, ki tudja), így írt még egy előzménytrilógiát, a Pokoli szerkezeteket. Itt még nem is zavart a dolog; sőt még az sem, amikor a VE-hez is írt még két kötetet - a harmadik jövőre jön. Bár én nem olvastam a VE negyedik és ötödik részét, úgy hallottam, nem olyan jó, mint az első három. De amikor azt olvastam, hogy még hat (!) könyvet tervez (plusz még ki tudja, hány trilógiát), akkor kicsit kiakadtam. Nekem úgy tűnik, hogy még a bőrt is le akarja nyúzni erről a kitalált világról... Szerintem jobb lenne, ha valami újat találna ki (mint Rowling, bár vele kicsit elfogult vagyok, bevallom). Bár lehet, hogy örülnöm kellene, hiszen így az még unokáimnak is lesz olvasnivalójuk...
Egy szó, mint száz, néha a kevesebb több. Ti mit gondoltok?

2013. június 29., szombat

Mitch Albom:Az idő ura

Egyik barátnőm sokat áradozott róla, emellett az író már régóta várólistás volt.

A regény 3 fonalon játszódik: az egyiken megismerjük Dor múltját, aki gyerekkorától kezdve foglalkozik az idő múlásával, a napszakok váltakozásával. Rájön, hogy bizonyos időközönként megismétlődik egy-egy folyamat: a Nap újra feljön, a Hold megint teljes lesz. Ő lesz az első ember, aki - még ha nem is tudatosan - elkezdi mérni az időt. Mikor Alli, a felesége a halál küszöbére kerül, fel akar mászni Nim tornyára, hogy megállítsa az időt. A tetején egy barlangban találja magát, ahol egy idős ember kiszabja a feladatát: hallgatnia kell a tette okozta siránkozásokat.
Több, mint hatezer év telik el, mikor újra megjelenik előtte az öregember, hogy kiadja az utasítást: találjon két embert és segítsen nekik.

2013. június 25., kedd

Megszűnik a Google reader

Sajnos megszűnik a Google reader. Itt van az egész bejegyzés, de kiírtam a lényeget.

"Mi az a Google Reader?
Mindennap fellépsz a blogspot fiókodba, s megnézed milyen friss bejegyzések kerültek fel más-más blogra. Ezt jelenti a Google Reader, ami behozza a friss bejegyzéseket, hogy ne kelljen mindig, folyamatosan nézned az adott blogod. Nos, ez fog megszűnni. 

2013. június 20., csütörtök

Patrick Ness/Siobhan Dowd:Szólít a szörny

Ezt a történetet Siobhan Dowd tervezte megírni, ám korai halála megakadályozta benne. Amikor Patrick Nesst megkérdezték, megírná-e a könyvet, először vonakodott - úgy gondolta, hogy nem tudna olyan könyvet írni. Ám az idő múlásával egyre-másra jöttek a gondolatok a történettel kapcsolatban, így nekiállt és megírta.

Conort jó ideje rémálmok gyötrik. Egyik szokványos éjszakán az álmából felriadva észrevesz egy szörnyet, aki a legveszélyesebb dolgot akarja: az igazságot.

2013. június 11., kedd

Matthew Quick:Napos oldal

Mind a könyvről, mind a filmről jó véleményeket hallottam, így bátran álltam neki. A történet azzal kezdődik, hogy Pat nemrég szabadult ki az elmegyógyintézetből - vagy ahogy ő hívja, a borús helyről -. Legfőbb célja, hogy véget érjen a "különidő" és újra együtt lehessen a feleségével, Nikkivel. A cél elérése érdekében mindent megtesz, ami tőle telik, példának okáért kedves lesz az emberekkel.